business trip to

Natuur


animal_BlackGrouse.jpg
Šumava is de Tsjechische naam voor het Boheemse woud. Nationaal park Šumava is een UNESCO "Biosphere Reserve" en is met 69030 hectare het grootste Nationaal park in Tsjechië. Het maakt, samen met het Beierse woud, deel uit van het grootste Midden-Europese woudgebied en wordt ook wel de "Groene long van Europa" genoemd.
animal_otter.jpg
In de directe omgeving van het Nationale park liggen verschillende grote beschermde natuurgebieden; "CHKO's" genoemd. Deze gebieden hebben niet dezelfde bescherming als een natuurpark, maar ook hier gelden beperkende maatregelen om de natuur te beschermen.

animal_red_deer.jpg


Tijdens het communistisch regime was een groot deel van Šumava verboden terrein. Dit heeft de natuur in dit gebied gedurende 40 jaar behoed voor de oprukkende verstedelijking en roofbouw op de natuur. In 1991 is het gebied tot nationaal park uitgeroepen en is het open voor iedereen. Het park bestaat ongeveer voor 80 procent uit bos, 10 procent uit landbouwgebied en de rest wordt gebruikt voor wegen, water en bebouwing.


animal_wild_boar.jpg
De natuur in het Nationale park wordt gedomineerd door uitgestrekte bossen, beken, moerassen, en 8 gletsjermeren. Naast de gletsjermeren vind u twee stuwmeren; Het stuwmeer bij Nýrsko, dat gebruikt wordt voor de drinkwatervoorziening van Klatovy en het bekende Lipnomeer. Het stuwmeer bij Nýrsko mag niet gebruikt worden voor recreatieve doeleinden, het Lipnomeer heeft wel uitgebreidde watersportmogelijkheden. De hoogte van de bergen varieërt tussen de 600 en 1378 meter.animal_lynx.jpgBij een bezoek aan het park zult u ongetwijfeld reeën en herten te zien krijgen, deze komen hier veel voor. Wegens het ontbreken van natuurlijke vijanden heeft de populatie zich flink kunnnen uitbreiden. Om de populatie gezond en op peil te houden wordt een beperkte jacht toegestaan. Er komen gelukkig wel weer wat van hun oude vijanden terug.

animal_black_woodpecker.jpg
De lynx wordt weer met enige regelmaat gesignaleerd en het schijnt dat in de meest afgelegen delen weer een enkele wolf terugkeert. Ook de eland komt in het zuiden van het gebied weer terug. De goede kwaliteit van het water in het park biedt gunstige omstandigheden voor de visotter, forellen en watervogels zoals de ijsvogel.