business trip to

Nepomuknepomuk_1.jpgNepomuk ligt in een pitoresk heuvellandschap aan de voet van de historische burcht, Zelenohorsky. Volgens de legende van de heilige Vojtěch schijnt het dat Nepomuk in 977 al bevolkt was. In die tijd ontstond naar alle waarschijnlijkheid aan de voet van de Zelená Hora, de Groene berg, de nederzetting Pomuk. In het zuidwesten ontstond er nog een nederzetting namelijk Presanice.

In het jaar 1144 werd het Cisterciënzer-klooster gesticht waardoor een nieuwe toekomst voor Pomuk werd geopend. Dankzij de zorg van deze cisterciënzers werd eerst goud en later zilver gewonnen en vooral in de 13e en 14e eeuw waren de mijnen erg winstgevend. De stad leefde in weelderige overvloed en met de handel ging het uitstekend.

In het jaar 1384 werden de beide dorpen Pomuk en Presanice samengevoegd en kreeg het nieuwe dorp de naam Nepomuk. 40 jaar later verhief koning Wenceclas IV Nepomuk tot stad. Tijdens de religieuze onrusten en Hussietenoorlogen heeft Nepomuk zware tijden doorgemaakt. In 1420 trok Jan Žižka, een van de leiders van de millitante Hussieten, de regio binnen en verwoestte het klooster van Nepomuk.

De volgende drie eeuwen waren de machtige heren van Sternberk de eigenaren van Zelená Hora en ook van Nepomuk. Met name graaf Václav Vojtěch van Sternberk (1655-1708) heeft de stad architectonisch en economisch weer omhoog gebracht..

Nuttige informatie


Bekijk het op de kaart

Campings in de omgeving van NepomukBezienswaardigheden

19.5km: Slot Nebílovy

nebilovy_s.jpg
Dit grandioze gebouw ligt aan de rand van Šumava. Het slot was niet meer dan een landhuis in renaissance stijl totdat de architect Jakub Auguston het wijzigde in dit juweel van barokke architectuur dat over de hele wereld door architecten bewonderd wordt.

Adres: Nebilovy 1, Nebilovy 332 04 Geopend: 10:00h-16:00h, jul-aug: 9:00h-17:00h.

    Bekijk het op de kaart