business trip to

Železná Rudazelezna_ruda_1.jpgHet is met zijn 26 skiliften het meest uitgebreide skigebied van Šumava. Er zijn afdalingen in alle moeilijkheidsgraden. De flanken van de bergen Pancír (1214m) en Špičák (1202m) tellen zo'n 16 km skipistes. Ook op langlaufgebied heeft de omgeving van Železná Ruda veel te bieden.

Het plaatsje zelf, dat in het Duits Markt Eisenstein heet, dankt zijn naam aan de winning van ijzererts. Nu wordt er geen ijzererts meer gewonnen en heeft de glasindustrie haar plaats ingenomen. Het plaatsje is nu vooral bekend van de Viëtnamese markten en de vele nonstop bars en casinos.

Tijdens de communistische overheersing was de grensovergang met Bayerisch Eisenstein gesloten en was het plaatsje lange tijd min of meer vergeten. Sinds de fluwelen revolutie is met name het toerisme weer op gang gekomen en terecht: er valt veel te zien en te doen in de omgeving.

Železná Ruda zelf heeft op cultureel gebied weinig te bieden. De 18e eeuwse barokkerk is echter meer dan het bezichtigen waard.

Železná Ruda is vooral een goed uitgangspunt voor tochten, zowel per auto, te voet als per fiets, in het Boheemse Woud.

kaartje_spicak_1.jpgTen noorden van het stadje liggen de indrukwekkende gletsjermeren Černé Jezero (Zwarte Meer) en Čertovo Jezero (Duivelsmeer). Het Černé Jezero is het grootste natuurlijke meer in het Boheemse Woud. Beide meren zijn diep (35 m) en liggen hoog (net boven de 1000 m). In dit gebied zijn kloven en diepe geulen.

Het Černé Jezero kreeg zijn naam dankzij zijn donkere waterspiegel. Een tijdlang werd het meer ook een zwart verleden toebedeeld in de zin van de geheimen die het zou herbergen. In de jaren 60 werd door de Tsjechische televisie een reportage uitgebracht over vondst van oude Nazi archieven die aan het eind van de 2e wereldoorlog in het meer zouden zijn verborgen. Dit bleek achteraf een geensceneerde reportage te zijn geweest. De Tsjechische geheime dienst probeerde op deze manier Duitse policiti in het nauw te drijven.

De meren zijn te bereiken vanuit het vakantieplaatsje Špičák bij de gelijknamige berg.
Nuttige informatie


Bekijk het op de kaart

Campings in de omgeving van Železná Ruda

Toeristeninformatie:

Informační turistické centrum
Javorská 154 340 04
tel:(+420) 376 397 033
www: http://www.sumava.net/itcruda
mail: itcruda@sumava.netBezienswaardigheden

6.1km: Cerné jezero (Het zwarte meer)

cerne_jezero_s.jpg
Het grootste natuurlijk gevormde meer in Tsjechië is Černé jezero (Het zwarte meer). Dit meer heeft zijn naam gekregen door de zwart uitziende waterspiegel die het meer een mysterieuze aanblik geeft.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart

7.8km: Bílá Strž

bila_strz_s.jpg
Het natuurreservaat Bílá Strž is bekend door de gelijknamige waterval. Het is onderdeel van het Nationaal park Šumava en is 97 ha groot. Het natuurreservaat is in het verleden opgericht om de 14 meter hoge waterval en de mooie vallei waar hij in ligt, te beschermen. De wanden van de vallei zijn nog bedekt met resten van het oerbos.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart

11.2km: Archeologisch dorp Prášily

archeopark_prasily_s.jpg
Archeological village Prášily - Hoe heeft het leven van de Kelten eruit gezien? Het archeologische dorp in Prášily geeft meer informatie omtrent het leven van de Kelten in dit gebied in Tsjechië.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart

13.5km: JOSKA Kristall

sklarna_Bodenmais_s.jpg
Bij Joska Kristall bevindt u zich in de schitterende wereld van kristal en glas. De glasproducent bevindt zich in het dorpje Bodenmais, zo'n 24 km over de grens vanaf Železná Ruda. Behalve het bezichtigen van het glas kunt u ook zien hoe het gemaakt wordt en ook kunt u zelf aan de slag met glasblazen of het beschilderen en graveren van glas.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart

18.4km: Kasteel Velhartice

hrad_velhartice_s.jpg
Het kasteel Velhartice werd in de 13e eeuw gebouwd. Imposant stijgt het uit boven de lieflijke vallei van de rivier de Ostružna uitkijkend op de heuvels van Šumava. Het kasteel heeft naam gemaakt doordat het eigendom was van Bušek van Velhartice welke kamerheer was van koning en keizer Karel de Vierde. Het kasteel van Velhartice is een opvallende bezienswaardigheid. Aan de éne kant door zijn romantische uitstraling maar juist ook door zijn duidelijk zichtbare onneembaarheid.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart