business trip to

Strakonicestrakonice_1.jpgStrakonice heeft een opmerkelijke binding aan Noord-Afrika. In Strakonice wordt sinds 1812 namelijk de fez gemaakt, het traditionele Noord Afrikaanse hoofddeksel. In Strakonice (24.000 inw.) mondt de Volyňka in de Otava uit.

Zoals veel Tsjechische steden en dorpen is Strakonice niet gegroeid rondom een marktplein, maar rondom het kasteel.

Het kasteel, een 12e eeuwse waterburcht, is het belangrijkste monument van Strakonice. In later tijden werd het de hoofdzetel van de Johannieterorde in Bohemen en veranderde het in een versterkt klooster. Prachtig zijn de 14de eeuwse muurschilderingen.

strakonice_2.jpgIn de burcht is een museum ingericht, waar diverse gereedschappen en gebruiksvoorwerpen zijn tentoongesteld die betrekking hebben op het delven van goud.

Verder is een deel van het museum gewijd aan de doedelzak. Dit instrument speelt eens in de 2 jaar de hoofdrol op een groots muziekfestival dat in Strakonice plaatsvindt.

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de 16de eeuwse St.-Margaretakerk en de barokke Wenceslaskerk.


Nuttige informatie


Bekijk het op de kaart

Campings in de omgeving van Strakonice

Toeristeninformatie:

Městské informační centrum Strakonice
Velké náměstí 2 386 01
tel:(+420) 383 700 700
www: http://www.strakonice.net
mail: infocentrum@strakonice.netBezienswaardigheden

0.4km: Kasteel Strakonice

kasteel_strakonice_s.jpg
Dit gotische kasteel stamt uit het eind van de 12e eeuw. Het is gebouwd in opdracht van de Bavor familie van Strakonice. In 1243 werd een deel gedoneerd aan de Johannieterorde. Bezienswaardig zijn de kerk van St Procope, de kapittelzaal en een klooster met unieke gotische schildering. De Rumpál toren geeft een geweldig uitzicht over de stad.

Adres: Zámek 1, 38601 Strakonice | Geopend Di-Zo 9:00h-16:00h.

    Bekijk het op de kaart

0.4km: Leerpad Švanda dudák

leerpad_strakonice_s.jpg
Ongeveer tweehonderd jaar geleden leefde in de omgeving van Strakonice een beroemde doedelzakspeler, genaamd Švanda. De beroemde Tsjechische toneelschrijver J.K. Tyl schreef een toneelstuk gebaseerd op het leven van deze doedelzakspeler. Je kunt in de voetstappen treden van Švanda op het 15 km. lange leerpad door de omgeving van Strakonice.

Startpunt: Bij de toegang van het kasteel van Strakonice.

    Bekijk het op de kaart

10.5km: Hussieten slagveld Sudoměř

sudomer_s.jpg
Het dorpje Sudoměř heeft faam gemaakt als de plaats waar de eerste overwinning van de Hussieten plaatsvond op 25 maart 1420. Het plaatsje is gelegen 10 km oostelijk van de stad Strakonice, op een hoogte van 383 meter. Dichtbij het dorp zijn er drie vijvers (met beschoeiingen) en een kleine heuvel bedekt met bomen - dit was de plaats van de beroemde veldslag tussen de Hussieten en patricische soldaten.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart

17.2km: Ruïne van kasteel Prácheň

prachen_castle_s.jpg
De kleine ruïne van het kasteel Prácheň is gelegen op de top van een heuvel, torenend boven de rivier de Otava, net buiten de stad Horažďovice. Het kasteel ws in het verleden een Slavische verstevigde veste en de bouw eindigde aan het eind van de 13e eeuw. In 1315 gaf Jan van Luxemburg de veste kasteelrechten en Bavor de derde van Strakonice bouwde op de plaats van de veste een gotisch kasteel. Gedurende de 16e eeuw raakte het kasteel verlaten en verwaarloosde tot de ruïne die het nu is. De ruïnes zijn geopend voor publiek.

    Bekijk het op de kaart