business trip to

Písekpisek_1.jpgEen prachtige stad met koninklijke allure. Písek is gelegen aan de rivier de Otava. Al sinds het jaar 800 werd in deze rivier goud gevonden. Tegenwoordig zijn in de stad allerlei industrieën gevestigd die een scala aan producten vervaardigen, zoals voedingsmiddelen, houtproducten, machines en tabak.

De stad werd in de 13e eeuw gesticht door Premysl Otakar II die startte met de bouw van een kasteel binnen de fortificaties van de stad.

Werkelijk een bezichtiging waard is de vroeg-gotische Maria- Geboortekerk met zijn 74 m hoge toren. Ondanks de verschillende verbouwingen, zijn de fresco's in het middenschip goed bewaard gebleven. Uit de tijd van de Renaissance stammen het tinnen doopvont en het Madonna-paneel op één van de zijaltaren. Het raadhuis van Písek dat aan hetzelfde plein ligt als de kerk, werd tussen 1737 en 1764 gebouwd en is versierd met beelden.

Op de binnenplaats staan de resten van de in 1532 afgebrande burcht. In een overgebleven zaal is nu het stadsmuseum gevestigd. Rondom het marktplein staan ook enkele mooie patriciërswoningen. Ook de moeite waard is de 17de eeuwse Wenceslaskerk. In de kerk is een fresco zichtbaar van Jan Hus op de brandstapel.

pisek_2.jpg
Een van de grote bezienswaardigheden van de stad is de stenen brug. Deze brug is de oudste nog bestaande stenen brug van het land. De brug is een mooi uitzichtspunt op de stad. De exacte bouwdatum is onbekend, maar zeker is dat hij eerder werd geconstrueerd dan de Karelsbrug in Praag.
Met zijn decoratie van 17e-eeuwse heiligenbeelden lijkt hij weliswaar sterk op zijn Praagse evenbeeld, maar vooral door het ontbreken van brugtorens komt hij minder monumentaal over.

Nuttige informatie


Bekijk het op de kaart

Campings in de omgeving van Písek

Toeristeninformatie:

Infocentrum Písek
Heydukova 97 397 01
tel:(+420) 382 213 592
www: http://www.icpisek.cz
mail: icpisek@icpisek.czBezienswaardigheden

3.3km: Jarník

jarnik_s.jpg
De heuvel Jarník(609 m) is één van de hoogste toppen van de Písecké Hory (Písek Gebergte). De heuvel ligt ongeveer 3 km ten oosten van de stad Písek. Op de top is een uitzichttoren geplaatst. Vanaf deze toren kunt u genieten van prachtige vergezichten over de omgeving waaronder de steden Týn nad Vltavou en Písek. De restanten van de goudwinning uit het verleden zijn te vinden op de zuidwest helling van de heuvel - een verlaten put met de overblijfselen van tunnels.

    Bekijk het op de kaart

9.7km: Hussieten slagveld Sudoměř

sudomer_s.jpg
Het dorpje Sudoměř heeft faam gemaakt als de plaats waar de eerste overwinning van de Hussieten plaatsvond op 25 maart 1420. Het plaatsje is gelegen 10 km oostelijk van de stad Strakonice, op een hoogte van 383 meter. Dichtbij het dorp zijn er drie vijvers (met beschoeiingen) en een kleine heuvel bedekt met bomen - dit was de plaats van de beroemde veldslag tussen de Hussieten en patricische soldaten.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart

14.9km: Kasteel Zvíkov

hrad_zvikov_s.jpg
Het koninklijk kasteel van Zvíkov vlakbij het kleine plaatsje Zvíkovské Podhradí is waarschijnlijk gebouwd geweest in opdracht van de Tsjechische koning Přemysl Otakar II in de 13e eeuw. Kasteel Zvíkov torent hoog uit op de rotsen waar de rivier de Otava uitmondt in de Vltava met als resultaat een prachtig romantisch plaatje.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart

18.6km: Kasteel Strakonice

kasteel_strakonice_s.jpg
Dit gotische kasteel stamt uit het eind van de 12e eeuw. Het is gebouwd in opdracht van de Bavor familie van Strakonice. In 1243 werd een deel gedoneerd aan de Johannieterorde. Bezienswaardig zijn de kerk van St Procope, de kapittelzaal en een klooster met unieke gotische schildering. De Rumpál toren geeft een geweldig uitzicht over de stad.

Adres: Zámek 1, 38601 Strakonice | Geopend Di-Zo 9:00h-16:00h.

    Bekijk het op de kaart

18.6km: Leerpad Švanda dudák

leerpad_strakonice_s.jpg
Ongeveer tweehonderd jaar geleden leefde in de omgeving van Strakonice een beroemde doedelzakspeler, genaamd Švanda. De beroemde Tsjechische toneelschrijver J.K. Tyl schreef een toneelstuk gebaseerd op het leven van deze doedelzakspeler. Je kunt in de voetstappen treden van Švanda op het 15 km. lange leerpad door de omgeving van Strakonice.

Startpunt: Bij de toegang van het kasteel van Strakonice.

    Bekijk het op de kaart

22km: Monument Lety

lety_s.jpg
De locatie van het voormalige concentratiekamp van Lety is op 23 april 1998 uitgeroepen tot cultureel monument van het Ministerie van Cultuur van de Tsjechische Republiek. Op deze plaats zijn de gevangenen van het vernietigingskamp in Lety begraven liggen. Er is een monument ter gedachtenis "voor de slachtoffers van het vernietigingskamp voor zigeuners in Lety" onthuld in 1995. Het vernietigingskamp zelf bestaat niet meer.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart

22.8km: Kasteel Orlík

orlik_s.jpg
Voordat het Orlík stuwmeer gevuld was lag het kasteel Orlík indrukwekkend 60 meter boven het waterniveau van de rivier op een grote rots. Het van origine gotische kasteel uit de 13e eeuw werd in het midden van de 19e eeuw herbouwd in nieuw gotische stijl. Het kasteel biedt historische interieurs met waardevolle kunst collecties, een ridderzaal, salons, bibliotheken, een wapenarsenaal, een jachtzaal en een kapel.

Adres: Zámek Orlík, 398 07 Orlík nad Vltavou | Geopend: 9:00h-16:00h, jun-aug 9:00h-18:00h.

    Bekijk het op de kaart

25.6km: Židova strouha

zidova_strouha_s.jpg
Het natuurmonument Židova strouha is gelegen langs de gelijknamige stroom in het Táborská Pahorkatina hoogland, ongeveer 2 km ten zuiden van de stad Bechyně.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart

25.8km: Ruïne van kasteel Dobronice

Dobronice_s.jpg
De ruïne van het kasteel van Dobronice is gelegen op 7 kilometer van Bechyně, boven de rivier de Lužnice. Kasteel Dobronice werd gebouwd gedurende de eerste helft van de 14e eeuw. In 1455 was het in het bezit van de Rožmberk familie.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart

28.9km: Archeologisch dorp Netolice

archeopark_netolice_s.jpg
Het archeologisch openluchtmuseum van netolice is gelegen op de top van de Sint Jansheuvel boven het dorp Netolice. Vanuit het archeologisch dorp heb je daardoor dan ook een geweldig uitzicht op de heuvels van Šumava.

Lees hier verder    Bekijk het op de kaart