business trip to

Monument Letylety_l.jpgDe locatie van het voormalige concentratiekamp van Lety is op 23 april 1998 uitgeroepen tot cultureel monument van het Ministerie van Cultuur van de Tsjechische Republiek. Op deze plaats zijn de gevangenen van het vernietigingskamp in Lety begraven liggen. Er is een monument ter gedachtenis "voor de slachtoffers van het vernietigingskamp voor zigeuners in Lety" onthuld in 1995. Het vernietigingskamp zelf bestaat niet meer.

Het monument uit 1995, gemaakt door de Tsjechische schilder Zdeněk Hůlka, herinnert bezoekers van het concentratiekamp voor zigeuners, dat hier werd gebouwd tijdens de Duitse bezetting van Bohemen. Veel zigeunerfamilies uit heel Bohemen zijn hiernaartoe gedeporteerd. Oorspronkelijk was het een werkkamp, in 1942 is de status veranderd in een vernietigingskamp voor zigeuners.

Er waren hier meer dan 1.300 zigeuners tijdens het bestaan van het kamp ​​(augustus 1942 - mei 1943) en meer dan een kwart van hen stierven hier en ze zijn begraven op de herdenkingsplaats. De anderen zijn afgevoerd naar het vernietigingskamp in de stad Oswiecim(Auschwitz, Polen).

U vindt het monument op de weg 19 tussen Mirovice en Milevsko.

Bekijk het op de kaart