business trip to

Kasteel Zvíkovhrad_zvikov_l.jpg Het koninklijk kasteel van Zvíkov vlakbij het kleine plaatsje Zvíkovské Podhradí is waarschijnlijk gebouwd geweest in opdracht van de Tsjechische koning Přemysl Otakar II in de 13e eeuw. Kasteel Zvíkov torent hoog uit op de rotsen waar de rivier de Otava uitmondt in de Vltava met als resultaat een prachtig romantisch plaatje.

Door de eeuwen heen is het kasteel meerdere malen aangepast en gereconstrueerd door de meerdere eigenaren. Koning Karel de Vierde plaatste het op de lijst van koninklijke kastelen. Het kasteel raakte al in de 18e eeuw verlaten. Gelukkig werd het kasteel spoedig daarna gerestaureerd en tijdens de 19e eeuw ontving het kasteel zijn torenklok terug van de zeer vermogende Schwarzenberg familie.ate.

hrad_zvikov_vez.jpgHet kasteelcomplex heeft één van de oudste constructies van het land, een toren de Hlíza toren. De Hlíza toren is in Tsjechië uniek vanwege zijn vorm. De kroonzaal diende in het verleden als de beveiligde bewaarplaats voor de kroonjuwelen. De St. Wenceslas kapel is ook één van de meest waardevolle onderdelen van het kasteel Zvíkov. Sinds dat het in de 13e eeuw gebouwd werd onder koning Přemysl Otakar II is er niets meer gewijzigd aan de constructie van de kapel.

Kasteel Zvíkov is te bereiken per kano vanaf de oever van de Otava rivier maar ook gewoon via de weg vanaf Zvíkovské podhradí via de brug over de Otava en vanaf daar via de groene wandelroute naar het kasteel. Het kasteel is ook eenvoudig te bereiken vanaf de aanlegsteiger van de bootdienst nabij de Orlicka dam
Lees meer over de bootdienst (alleen in Tsjechisch) tussen Zvíkov en kasteel Orlík en andere aanlegplaatsen.
Meer over kasteel Zvíkov is te vinden op de website van het kasteel.


Bekijk het op de kaart

Adres: Hrad Zvikov,
398 18 Zvíkovské Podhradí.

Openingsuren:
April, Oktober – Za-Zo: 9:30h. – 16:00h.
Mei, September – Di-Zo: 9:30h. – 16:30h.
Juni, Juli, Augustus - Di-Zo: 9:30h. – 17:30h.