business trip to

Blanský Lesblansky_les_2.jpg

Blanský Les is 21.235 ha groot en is een waar paradijs voor de buitensporter. Het gebied heeft in 1990 de status van natuurreservaat gekregen en ligt in de districten České Budějovice, Český Krumlov en Prachatice. Het is een gebied met grote ecologische waarde in het lagergelegen gedeelte van Šumava. Het hoogste punt wordt gevormd door de berg Kleť met 1084 meter.

De zuidoostelijke grens wordt gevormd door de rivier de Vltava. Zijn stroomgebied ligt 400 meter boven de zeespiegel. De Křemžský beek stroomt vanuit het hogergelegen gedeelte door een brede vallei. Onder de ruïne van kasteel Dívči Kámen vloeit hij samen met de Vltava.

Het bos is van origine een beukenbos maar door de toename van de bevolking in de omgeving van het bos werden de bomen gekapt om te dienen als bouwmaterialen en werden ervoor in de plaats snelgroeiende naaldbomen geplant.

blansky_les_3.jpgBehalve aan natuurmonumenten is Blanský Les ook rijk aan historische monumenten en volksarchitectuur. Binnen de grenzen van het natuurreservaat vindt u onder andere het klooster Zlatá Koruna, de ruïne van kasteel Dívči Kámen en de resten van het nooit voltooide gotische klooster in Kuklov. Ook de overblijfselen van een keltische nederzetting in de buurt van Třísov zijn zeer interessant.

In het park zijn diverse educatieve wandelpaden aangelegd. Zo loopt er bijvoorbeeld een pad van het station van Český Krumlov naar Vyšné. Een ander wandelpad loopt van Třísov via Dívči Kámen naar Holubov. De wandeling is 3 kilometer lang en loopt langs diverse bezienswaardigheden. Op deze website vindt u een uitgebreide beschrijving van de wandeling.

Verder lopen er nog heel veel ander fiets- en wandelpaden door het natuurreservaat en aangezien de hellingen kort maar heftig zijn is mountainbiken hier beslist een uitdaging.

Bekijk het op de kaart