business trip to

Hussieten slagveld Sudoměřsudomer_l.jpgHet dorpje Sudoměř heeft faam gemaakt als de plaats waar de eerste overwinning van de Hussieten plaatsvond op 25 maart 1420. Het plaatsje is gelegen 10 km oostelijk van de stad Strakonice, op een hoogte van 383 meter. Dichtbij het dorp zijn er drie vijvers (met beschoeiingen) en een kleine heuvel bedekt met bomen - dit was de plaats van de beroemde veldslag tussen de Hussieten en patricische soldaten.

In 1420 ging een groep Hussieten (ongeveer 400 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen) onder leiding van de Hussietenleider Jan Žižka via deze heuvel naar de nieuw opgerichte stad Tábor. Op 25 maart vochten ze hier met een vijfvoudige overmacht van de vijandelijke soldaten. De gepantserde soldaten eindigden in de modder van de bedding van de lege Škaredý vijver en de Hussieten wonnen hun glorieuze overwinning.
Het 16 meter hoge monument van Jan Žižka herdenkt deze gebeurtenis. Het werd gemaakt door beeldhouwer J. E. Kodet in 1925.

Het monument is te vinden op het blauw gemarkeerde wandelpad van het dorp Kestřany (5 km), de groen gemarkeerde pad van het kleine dorpje Putim (7 km) loopt daar ook.

Bekijk het op de kaart