business trip to

Čertova Stěnacertova_stena_l.jpgČertova Stěna oftewel de duivels muur is een opmerkelijke geologische formatie. Het is een beschermd natuurgebied direct gelegen aan de rivier de Vltava tussen de beide stuwmeren van Lipno. Bij het binnengaan van het steile ravijn zie je meteen een grote rots opgebouwd uit granietbrokken.

De Čertova Stěna is een fenomeen dat meer te zien is in Šumava, namelijk een stenen zee, een groot veld vol met grote rotsbrokken. Deze stenen zeeën zijn gedurende de ijstijd gevormd door een gletcher. Čertova Stěna is één van de meest bekende formaties in Tsjechië

In de steile vallei liggen grote brokken graniet in de bedding van de rivier de Vltava. Dit deel van de rivier is daarom genoemd de Čertovy Proudy oftewel de Duivelse stromen. Sommige van de gigantische rotsblokken wegen meerdere duizenden kilo's. Door erosie zijn in de rotsblokken putten ontstaan die elk een unieke vorm hebben met soms wel een diameter van een meter. Deze putten worden ook wel reuzenpannen genoemd.

Niet ver van de parkeerplaats is een 30 meter hoge rots te zien, genaamd de Čertova Kazatelna, oftewel het Duivels Preekgestoelte, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de vallei.

Er zijn diverse legendes bekend omtrent de Čertova Stěna. Één van de legendes beschrijft dat deze plaats waarschijnlijk een onafgemaakte dam was die gebouwd was door de duivel om een overstroming te kunnen veroorzaken waarmee het klooster van Vyšší Brod onder water zou worden gezet. Deze legende is later de basis geworden voor een opera van de Tsjechische componist Bedřich Smetana.

Bekijk het op de kaart